hu de en
Kérjen árajánlatot!
Írjon nekünk üzenetet!
Küldés Mégsem
Látnivalók »

Ausztria

Hegykőn töltött pihenése során érdemes átlátogatni a szomszédos Ausztriába,ahol nevezetességben, látnivalóban és programokban nem lesz hiány. Megtekinthetjük Burgenland egyik legismertebb jelképét a fraknói várat. Kismartonon folytathatjuk az Esterházy család történetének felfedezését. Szórakoztató gyermek programokat is talál a határ közelében: egy mesepark és egy nagy állatkert várja a családos vendégeket. Nyáron pedig a Fertő tó osztrák felén gyönyörű strandokon pihenhetünk.

Fraknó vára

A Burgenlandban található Fraknó várát középkori nagymartoni grófok építették a 13. században. A vár már messziről jól látszik, a Rozália-hegység nyúlványán magasodik. A vár az ausztriai tartomány, Burgenland leghíresebb történelmi látnivalója. A törökellenes háborúkban volt kiemelkedő szerepe. Már a 17. század óta az Esterházy család tulajdonát képezte. A  látogatók izgalmas kiállításokon keresztül, sok nevezetességet találnak a fraknói várban,  betekinthetnek a történelem titkaiba, egyedülálló kincseket fedezhetnek fel.

Fraknói vár, Ausztria

Látnivalók Fraknó várában

 

Esterházy kincstár

Fraknói vár Esterházy kincstárMásik elterjedt neve „művészeti és csodakamra”, az eredeti helyén és állapotában tekinthetik meg a látogatók. Sértetlenül maradt az elmúlt évszázadokban. Az érték- és állapotmegőrzéshez nem csak az erőd biztonságos falai járultak hozzá. Mindvégig csak ritkán engedélyezték - csupán magas rangú vendégeknek - az értékek megtekintését. A kincstárba egy csapóajtó vezetett, amin csak 3 különböző kulccsal lehetett bejutni. A termek berendezése eredeti állapotában maradt fenn.

Érdekesség: Esterházy Pál herceg például értékes órákat, automatákat, valamint egzotikus ritkaságokat gyűjtött.

 

Esterházy ősgaléria

Fraknói vár Esterházy ősgalériaAz Esterházy ősgaléria az Esterházy család történetén viszi végig a látogatókat. Megtekinthetnek festményeket, életnagyságú portrékat, díszes ruhákat, műtárgyakat, megismerkedhetnek a dinasztia ősi gyökereivel. Kellemes időutazás során tanulásban is lehet részünk. A kiállítás fénypontja egy ezüstbútorokat bemutató helyiség, mely Európa legrégebbi ezüstbútor gyűjteménye.

 

Várvezetés és Esterházy fegyvergyűjtemény

Fraknói várvezetés, fegyvergyűjteményA várvezetés igazi kaland lesz mindenki számára. Nincs is annál izgalmasabb, mint bejárni a vár területét, ahol egykor történelmi korok nagy emberei élték napjaikat. Megtekintheti a várkápolnát, Európa legnagyobb fegyvergyűjteményét, a történelmi várkonyhát, a fegyvertárat, az ágyúkat bemutató pincét és a 142 méteres kutat.

Európa legnagyobb magántulajdonú fegyvergyűjteményében rengeteg típusú fegyverrel ismerkedhet meg a látogató, melyek visszatekintenek a harmincéves háborúra, a törökök elleni csatákra valamint az Esterházy család katonai múltjára. Megismerkedhet Mária Terézia és Napóleon korabeli fegyverekkel is.

 

Kismartoni Esterházy-kastély

A kismartoni Esterházy-kastély története is messzire nyúlik vissza. A XIII. században építették, azóta rengeteg bővítésen, átépítésen és renováláson esett át. Több, mint 10 éven keresztül zajlottak azok a bővítések, melyek a kastély mai megjelenését biztosítják és egyedülálló értéket hagytak az utókor számára.

Kismartoni Esterházy-kastély

Az Ausztria területén elhelyezkedő kastély ma rengeteg rendezvénynek és kulturális jelentőségű eseménynek ad helyszínt. A kismartoni kastély megtekintésével bővíthetjük az Esterházy család történetéről megszerzett korábbi ismeretinket, további egyedi műemlékeket, fennmaradt kincseket tekinthetünk meg.

A kastély második fénykora II. Miklós uralkodása idején következett. Ekkor klasszicista stílusban történtek bővítések és átépítések, mellőzve a korábbi barokkot, meghagyva az épület központi részét.

 

Kiállítások a kismartoni Esterházy-kastélyban

Haydn explozív kiállítás

Haydn kiállítás, Kismarton Esterházy-kastélyA Haydn kiállítás folytatódik 2012-ben, sőt új látványos elemekkel bővül, melyek tükrözik az Esterházy család pezsgő kulturális életét. Ezért érdemes megtekinteni a kiállítást akkor is, ha korábban már jártunk a kismartoni Esterházy-kastélyban. Új kiállítási tárgyakkal és kölcsönadományokkal is bővül 2012-ben a kiállítás, melyek a XVIII. századi opera világát jelenítik meg.

Az új multimédiás alkotások mellett számos ritkaság tekinthető meg, ilyen például a klasszicista stílusban készült díszes kabinetszekrény. A szekrényt II. Miklós megbízására készítették. A másik kiemelkedő egyedi műemlék a Haydn korából fennmaradt ritka hangszer, az ütőkalapácsos zongora.

 

Bormúzeum

Bormúzeum, Kismarton Esterházy-kastélyA kismartoni Esterházy-kastélyban található bormúzeum méreténél és koránál fogva egyedülálló Ausztriában.
A bormúzeum pinceboltozata 330 éves. A gyűjteményben kb. 700 kiállítási tárgy található, melyek bemutatják a történelmi borászatot és borkultúrát. A szőlőművelés mesterségéről sok fennmaradt műtárgy és eszköz ad hiteles információkat. Megtekinthetjük a legrégebbi burgenlandi boroshordót és bálványos szőlőprést.

 

Hercegnői lakosztályok

Hercegnői lakosztályok, Kismarton Esterházy-kastélyA hercegnői lakosztályokban minden lány és asszony álma jelenik meg. Részese lehetünk a hercegnői szokásoknak, tevékenységeknek. Látni fogjuk hogyan teltek mindennapjaik. A kiállítás három Esterházy hercegnő életét mutatja be egy helyen: Maria Josefa Hermenegilda, szül. Lichtenstein hercegnő, Maria Theresia, szül. Thurn és Taxis hercegnő, Lady Sarah Child – Villiers. 

Többek között Sissi hercegnő és I. Ferenc József történetét is illusztrálja  a kiállítás olyan tárgyakkal, melyeket eddig elzártak a nyilvánosság elől.

 

Mesepark – Märchenpark

A Rusttól csak néhány km-re, a határ szélén elhelyezkedő meseparkban már egészen kicsi gyerekekkel is szórakoztató programban lehet részünk. A látványos játékok úgy vannak kialakítva, hogy ne csak a gyereknek, hanem szüleiknek is érdekes időtöltés legyen.

Mesepark - Märchenpark, Ausztria

A mesefigurákból kialakított vidámpark akár egész napos programot jelent és csak néhány km-re található Hegykőtől. A mesepark dolgozói gondoltak  a németül nem beszélő családokra is. A belépőjegy mellé minden látogató kap egy utikalauzt, melyen megtalálhatóak az állomások, játékok magyar nyelven is.

Mesepark - Märchenpark, AusztriaMesepark - Märchenpark, AusztriaMesepark - Märchenpark, Ausztria

Nyitva tartás

2012. március 31-től október 28-ig naponta

Március - szeptember: 9.00 - 18.00 óra
Belépés: 17.00 óráig
Játékok: 10.00 - 18.00 óra

Október: 10.00 - 17.00 óra
Belépés: 16.00 óráig
Játékok: 10.00 - 17.00 óra

Belépődíjak

3 és 99 év között

EUR 18,00

3 év alatti gyermek

A belépés ingyenes!

Évesbérlet

EUR 50,00

 

Ausztriai strandok

Ha nyáron érkezik a Szanyi Vendégházba érdemes egy-egy napra Ausztriába kirándulni. Kellemes pihenést és programlehetőséhget nyújt az igényes osztrák strandolás. A határhoz közeli Apethlonban, Illmitzen és Podersdorfban gyönyörűen kialakított és felszerelt strandokat találunk. A strandolás után pedig sétálhatunk, fagyizhatunk Ausztria nyugodt falvaiban, kisvárosaiban.

Podersdorfi strand

 

Szanyi Vendégház

H-9437
Hegykő
Patak u. 1/A


+36 99/376-999

+36-30-9294-735

info@szanyivendeghaz.hu

Fertő-parti programok

További programok »
fertőpart

© 2012. | Szanyi Vendégház - Minden jog fenntartva

Feki Webstudio @ 2011 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás