hu de en
Kérjen árajánlatot!
Írjon nekünk üzenetet!
Küldés Mégsem
Látnivalók »

Soproni borvidék

A borkedvelők számára izgalmas kirándulás a soproni borvidék felfedezése. Megismerkedhet soproni bortermelők hagyományos boraival, a tájegység jellemző szőlőfajtáival. Részt vehet borkóstolókon, melyeket minden évszakban szerveznek a sopron és környéki vinotékék, borászok. Sopron legnépszerűbb szőlőfajtája a Kékfrankos, melynek szintén történelmi jelentősége van. A napóleoni csaták idején francia csapatok foglalták el Sopront. A Kékfrankos fajta elnevezése a francia pénz (kék színű) révén született meg.

Soproni borvidék

A borvidék története 

A soproni borvidék Magyarország egyik legrégebbi, történelmi borvidéke. A borvidék jellegzetessége, hogy a pincéket saját házaik alá építették a nagyobb biztonság végett, amely természetesen a kiváltságot is szimbolizálta. A termelők megkapták a jogot a várostól, hogy boraikat saját maguk mérhessék ki. XIV. század óta Magyarország egyik legjelentősebb borvidékeként tartják számon a soproni területeket.

A borvidék egyedisége fekvésében rejlik. Az Alpok lábánál elterülő lankás-dombos terület a klímának és a Fertő tó adottságainak köszönhetően – miszerint a víztükör felerősíti a napfény erejét, párolgása is kedvezően hat a szőlő fejlődésére – egyedülálló borvidéknek ad otthont.

Soproni borvidék, soproni szüretEgykor a több mint 1500 hektárnyi szőlőterület egységes volt. Nem voltak különbségek a fajták és a szőlőtermelési szokások, technológiák között. Mára az osztrák és a magyar területen más-más szőlőfajták termelése vált híressé. A ruszti térségben a fehérszőlőfajták és az aszu számít specialitásnak. A soproni részen elsősorban vörös szőlőkből készítenek borokat, főleg a Kékfrankos rendelkezik nemcsak országos,de világhírnévvel is. Továbbá jelentős fajták még: Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és Pinot noir. A fehérborfajták közül a Zöld veltelini, a Chardonnay, a Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc emelkedik ki. A kedvező klíma lehetővé teszi a nagy különlegességnek számító desszertborok készítését a kései szüretelésnek köszönhetően.


Az itteni borok nemzetközi versenyen is megállják a helyüket. Az igényes borfogyasztók és profi borászok nagyra becsülik a vidék borait. A borok karakteresek, savhangsúlyosak, tanninban igen gazdagok. Más borvidékek termelői közül sokan választják a soproni borokat saját boraik háziasításához.

Soproni vörösbor

Termelők, pincészetek 

Gangl Család Pincészete, Roll Pince, Lővér Pince, Jandl Pincészet, Luka Pincészet, Dr. Szita és Fia Pincészet, Taschner Borház, Vincellér-ház, Vinex Borászati Kft., Weninger Pincészet

Szanyi Vendégház

H-9437
Hegykő
Patak u. 1/A


+36 99/376-999

+36-30-9294-735

info@szanyivendeghaz.hu

Fertő-parti programok

További programok »
fertőpart

© 2012. | Szanyi Vendégház - Minden jog fenntartva

Feki Webstudio @ 2011 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás